Benieuwd naar ervaringen van ouders? Hierbij een aantal recensies van ouders die de afgelopen periode hebben deelgenomen aan Het Hanen® Ouderprogramma ‘Praten Doe je Met z’n Tweeën’ vanuit Logos Trainingen.

English

Here are a number of reviews from parents who have participated in the Hanen Parent Program ‘It Takes Two to Talk’.

Wat zijn we blij dat dit traject en Renée op ons pad kwamen. Bij de eerste ontmoeting werd ons direct duidelijk dat dit de juiste weg was om Pjotr en zijn spraak te stimuleren. Een essentiële basis.

De manier waarop Renee contact maakte met Pjotr was zo mooi en motiverend. Het gaf ons vertrouwen. De technieken en handvatten die je leert zijn duidelijk en voor iedereen toepasbaar in het dagelijks leven.

Heel bijzonder hoe betrokken en lief Renée is en hoe doelgericht ze met je meedenkt, ook buiten de cursus om. Dank voor alles!

Jan & Marieke

Vanwege de communicatieproblemen met mijn peuter ben ik bij de Hanen Oudercursus terecht gekomen. Door videobeelden terugkijken, praktijk oefening, en theorie, heb ik goed geleerd hoe ik om kon gaan met bepaalde taal/communicatie barrières. Ik heb vooral geleerd bepaalde signalen van mijn kind te leren herkennen waardoor er al meer communicatie op gang kwam.

Rosella

Eigenlijk had ik niet verwacht dat het echt zo effectief zou zijn en zo veel zou veranderen. Onze zoon van 3 sprak niet en we wilde dat hij zicht kon uitdrukken. Het enige wat hij kon was mijn hand pakken en een paar klanken. Ik was vrij negatief en wilde ook niet te betuttelend gaan doen. Maar eenmaal gestart met de cursus was het om te beginnen zo fijn om te merken dat ik niet de enige was met deze struggel. De huisbezoeken waren echt goud waard. Ik vond het waanzinnig moeilijk om de knop om te zetten en echt meer op het niveau van Manu te komen, om speels mee te doen en hem te imiteren. Maar Renée wist mij te coachen dat ik het ging doen! En bij het terugkijken van de beelden zag ik het ook, DIT had effect, nu krijg ik contact. En ja zo is het verder gegaan: ik help hem om de kans te krijgen een beurt te nemen, we hebben meteen meer contact en plezier. Hij kan zich nu beter uitdrukken en ik begrijp hem nu beter. Dit was echt een goede stap en een voorwaarde om verder te kunnen.

Maria & Roman

We zijn heel blij met Renée als ons Hanen Ouderprogramma coach, door haar inzet en duidelijk aan te geven waar wij als ouders moeten opletten en communiceren met ons zoontje van 3 jaar is ons heel goed bevallen. Wij hebben binnen de kortste tijd vooruitgang gezien en daar zijn wij als trotse ouders helemaal bij mee. Ga zo door!!!! Groetjes van Derril, Farah en Defar.

Farah & Derril

Een paar maanden geleden zijn wij begonnen met de Hanen cursus (ik in het Nl en mijn man tegelijkertijd in het EN). Toen wisten wij niet hoe wij onze zoon konden helpen met het leren praten. Wat hebben wij veel geleerd van je tijdens deze cursus! Door de Hanen-technieken toe te passen is onze zoon ontzettend vooruit gegaan met praten. Maar niet alleen door de Hanen-technieken praat onze zoon nu veel meer. Want wat doe je je werk met veel passie en zó professioneel. En wat ben je lief voor onze zonen. Wij zijn enorm blij dat wij je hebben leren kennen en dat we de cursus gevolgd hebben. Wij willen je ontzettend bedanken voor alles wat je ons geleerd hebt!

Linda & Josef

Wij hebben nu echt geleerd hoe we Remi kunnen helpen met praten. We kijken nu goed naar wat hij doet en doen klanken en acties na met als resultaat dat hij weer meer op ons reageert en hij eigenlijk veel meer leert. Onze ‘gesprekken’ duren nu veel langer en zijn nu leuker. Hij is gaan praten Voor ons alletwee geldt dat onze band daarmee ook echt is verbeterd met Remi. De groepsbijeenkomsten waren erg leerzaam, en zo fijn om verhalen van andere ouders ook te horen.

Bas & Anna

We zagen dat Bing niet meekwam en een achterstand ontwikkelt, dat is best frustrerend en maakte zo onzeker. Ik zat vooral heel erg met de vraag: ‘Hoe help ik Bing verder? Wat heeft hij nodig?’. Ik voelde me zo machteloos. Daardoor ging ik op een minder natuurlijke manier de taal forceren, in plaats van hem te Volgen en het samen leuk te hebben. Dat heb ik nu vooral geleerd: Bing volgen door goed te kijken, ik neem veel meer tijd en luister nu echt naar wat hij zegt. “Kinderen leren van spelen!” ergens wist ik het wel, maar nu neem ik daar veel meer tijd voor. Dankzij het Hanen Ouderprogramma ben ik me heel bewust geworden van de manier waarop ik reageer. Het effect op Bing is dat hij zich veel meer begrepen voelt, het wordt gewoon leuker daardoor. Bing is meer gaan praten en is verstaanbaarder. Wat ik heel zinnig vond aan het programma waren de filmpjes, dat was ook heel spannend en confronterend maar ook echt heel leerzaam. Daarbij ook de uitwisseling met de andere ouders, dat was zo zinnig. Ik voelde heel veilig in de groep en helemaal niet beoordeeld. Ik zou het echt veel meer ouders aanraden!

Lotte & Pedro

Van september t/m december 2018 heb ik het Hanen ouderprogramma gevolgd bij Renee Kwakkel. Samen met andere ouders hebben wij een paar bijeenkomsten bijgewoond. We hadden een hele leuke en gezellige groep. Renee wist hele duidelijk tips te geven die wij thuis konden toepassen. Ik heb veel gehad aan het programma, ik werd meer bewust van dingen die ik al goed deed en ook waar ik het anders kon aanpakken. Hierdoor begreep ik Amy veel beter. Ik zag dat Amy het ook heel leuk vond. Renee is ontzettend leuk met kinderen, heeft veel geduld en is altijd super positief. Door het programma is Amy zeker vooruit gegaan. Renee is ook bij ons thuis geweest en heeft de andere kinderen ook advies en tips gegeven in het communiceren met Amy. Dit passen wij nu toe en wij zien dat niet alleen Amy hier veel aan heeft, maar wij ook. Een super leuk programma waar je heel veel nuttige informatie krijgt, leuke opdrachtjes doet, ervaringen uitwisselt met andere ouders waardoor je je begrepen voelt en vooral op een leuke manier leert hoe je met je kindje kan communiceren.

Irene

Het ouderprogramma bij Renée hebben wij ervaren als zeer positief. De stof uit het boek ‘praten doe je met zijn tweeën’ is zeer goed te begrijpen en met hulp van voorbeeldfilmpjes van vooral onze eigen situatie kun je gelijk aan de slag om de stof uit het leerboek en de cursus toe te passen. Spelen met je kind wordt opeens zoveel leuker omdat je ziet en merkt wat een effect het heeft op de spraak- en taalontwikkeling van je kind wanneer je het op de juiste manier benadert. Ik ben blij dat we destijds door onze logopedist zijn doorverwezen.

Vera & Michiel

We hebben veel tips gekregen zowel tijdens de sessies en de huisbezoeken hoe we met onze zoon het contact kunnen verbeter. Deze helpen zeker, mede omdat het wetenschappelijk is bewezen. Wat ook leuk was om te weten te komen was het algemene omgang en gedrag naar het kind toe. Bijvoorbeeld het taal niveau, uitlokken tot praten etc. Het is zeker een leuke en leerzame periode geweest, omdat je ook in contact komt met ouders die met het zelfde probleem zitten. Ik zou het iedere ouder dit programma aanraden.

Malila & Nigan

English reviews

My son, at around 2 years and 9 months, was referred to the More Than Words Hanen Programme to help him with his communication and interaction. We feel so grateful to Renee and the amazing way she has taught the program as we have seen a massive improvement in our son’s communication and our own self-awareness when communicating with him. Renee’s approach is warm, professional, and extremely thorough. She made us feel understood and we felt like we were part of a team where progress with communication was sure to happen. I recommend Renee and this program to all parents who have children with social interaction/communication difficulties because the strategies actually work.

Meheret

Our son was approaching 3 years old, and only said a very few words, when we started Renee’s Hanen course. He was unable to communicate and expressed his frustration in angry tantrums that also involved hitting, kicking and throwing himself around. We were on long waiting lists for a few speech therapists, and one of those speech therapists had kindly recommended checking out Renee’s course in the meantime.
Participating in the course is one of the best things we have ever done. We saw a positive difference in our son’s communication after only two days, simply by implementing the first and most basic elements that Renee shared. She is a wonderful coach, giving clear advice with examples, which she repeats as needed with great patience, together with enormous empathy and understanding. She never gives the impression that she is too busy to listen, and is skilled at making you feel heard, taken seriously, and important to her. She has a lot of complementary knowledge which she can bring into conversations, alongside reinforcing the core Hanen principles.
Now, at the end of the course, our son is able to put four words together. He can communicate quite well, and we can (usually) understand what he is trying to say. He still gets angry, but it is much less often and for shorter periods, and we have all, including him and his sister, learnt how we can more effectively deal with that. He is happier and more confident, and that has positively impacted our whole family. It is wonderful to see him laughing more often, and generally enjoying life much more. We still have work to do, but we feel that this Hanen course with Renee has set us perfectly on the right course, and has given us a lot of confidence that we are doing the right things to help our son. Thank you, Renee!

Lisa & Marcel

During the Hanen course we learned more about what an effective communication with our son should look like in order to stimulate his speech development. The Hanen techniques that we used gave good results. We could see a progress in a time of few weeks.
Our son showed more interest in communication with us which resulted in learning more new words and using them properly.
We benefited a lot from home visits and sharing experience with other parents.
We thank Renee and Annalise for their commitment, personal approach and guidance through this course.

Dijana & Drago

Thaks to following the Hanen Program with Renee we have really achieved so much within the interaction with our son. Mike (3 years) was so frustrated and angy, he was not able to express himself in any words. We asked him so often what he tried to say. Only now, since we have joined the Hanen Program, we realize its so important to ask less but follow his interest. The strategy to wait and to interpret were for me the strongest. Not only Mike’s language improved (YES he speaks now, he uses some words and is able to expres his needs) but also our relationship became so much better. Honestly this changed our world! We have a happy child who is of course still learning language step by step. But we see the steps and are able to support him!

Sallly & Johan

Annelies and Renee, thank you for all you do for us.
This program is amazing. I can really recommend it for other parents who want to be the best parents for their children.
Thanks for everything you taught me. I really enjoyed the course and the fact that it was focused om positivity and empathy.
And actually the group sessions was really helpful and supportive.

Nathalya

Thanks so much! We have learned to approach our son in a very natural way and he now really starts to talk. We feel so much more secure due to the Hanen strategies we have learned (especialle OWL and imitate and interpret), but also because of hearing all stories and experiences from the other parents in the group and practising the strategies together. This was a great benefit! I would definatly reccoment the Hanen Program to all parents that have a child with a communication delay. It just made us stronger, and so… more happy !

Merina

When we first started with the Hanen program – a couple of months ago (me in Engish and my wife in the Dutch course), we didn’t know how we could help our son to learn to talk. However, with this program we learned so much from you! By using the Hanen techniques our son has made enormous progress in talking. And not only because of the Hanen techniques, but also because of the professional approach you have as well as your great passion for your – work our son has made this huge progress. And you have been very lovely to our sons. We are very pleased that we have met you and that we have joined the Hanen program. We would like to thank you ever so much for everything you have taught us!

Josef & Linda

For us is Hanen an amazing program because it shows us results by using very simple things. Especially if it is your first child than it may happen that you just don’t know how to build interactions right way. Hanen teaches how to do small changes in daily activities that gives big motivation and help for your child to speak. For example I would never find out myself that I should say less and on the contrary I tried to say more because it looked logical. But I was wrong and after saying less it worked much better. I strongly recommend Hanen training to any parent. Especially I see huge value in personal visits because very experienced professional can see much more.

Sergii

We are so happy we got referred to the Hanen Program. We were so insecure how to deal with Jerry. Jerry got so desperate to communicate but he couldnt… it became so frustrating. But now we have learned to really get to know his level and interest and some great approaches to get more interaction and… so he learned some words now and uses this actually to tell us what he needs. This way it all became so much more relaxed for us. We are still working hard to help him even more but it’s just more fun and more relaxed now and this gives us more strenth! Thanks a lot!

Ben & Janice

Thanks for the Hanen-course!! For me it really was important. I have learned many things: how deal with child who was not talking yet, we have seen different videos from different mothers and children. I have learned when you have to talk and when you have to quiet to give chance to child to express him self, to use short sentences, talk slowly, give more attention, patient…
Here I just would like to thank you a lot and if I have another chance to learn more I wanna do it.

Sabah & Mustafa